22/05/2024

Van training tot wedstrijd: Een interview met powerlifter Geraedts

Inhoud

Powerlifting is meer dan alleen een sport; het is een reis van zelfontdekking, discipline en gemeenschap. Onlangs sprak ik met Geraedts, een powerlifting atleet die zijn eerste wedstrijd heeft voltooid. Hij gaf inzicht in zijn ervaringen, voorbereidingen, en tips voor beginners in deze indrukwekkende sport.

De oorsprong van een passie

Geraedts begon met sporten voor de lol, maar al snel realiseerde hij dat hij het proces van sterker worden fascinerender vond dan alleen een goed fysiek opbouwen. Deze realisatie leidde hem tot het nemen van een coach en uiteindelijk tot zijn eerste wedstrijd. “Ik wilde zien hoe een wedstrijd er aan toe gaat en de gemeenschap echt ervaren,” vertelt hij.

De voorbereiding

Volgens Geraedts bleef zijn trainingsschema tijdens de voorbereiding op de wedstrijd grotendeels hetzelfde, met een focus op de SBD-lifts: squat, bankdrukken en deadlift. “Ik heb het trainingsvolume verminderd om meer focus te kunnen leggen op deze belangrijke oefeningen, en begon te trainen met wedstrijd commando’s om me zo goed mogelijk voor te bereiden.”

Mentale kracht

Hoewel sommige atleten strategieën gebruiken om met de mentale druk om te gaan, zegt Geraedts dat hij zich voornamelijk focuste op het hebben van plezier en het behalen van zijn persoonlijke doelen. “Te veel aandacht aan de externe factoren besteden kan contraproductief zijn. Het is belangrijk om te focussen op jezelf.”

De wedstrijddag

“Het was het moment waar ik al weken naar toe werkte, en ik heb van begin tot eind genoten,” herinnert Geraedts zich. Ondanks enige initiële nervositeit, vond hij zijn focus na zijn eerste succesvolle squat. “Het was geweldig om te liften met mensen die dezelfde passie delen. Iedereen heeft zijn eigen doelen, en het was inspirerend om dat te zien

Doelen en resultaten

Hoewel hij speculaties had over de gewichten die hij wilde tillen, overlegde Geraedts uiteindelijk met zijn coach op de dag zelf. “Ik had gehoopt op meer, maar ben toch tevreden met mijn prestaties, ondanks een paar tegenslagen zoals een afgekeurde squat en een mislukte bench.”

Uitdagingen en overwinningen

Geraedts merkt op dat hij even uit zijn focus raakte toen zijn derde squat werd afgekeurd, maar dat hij zich snel herpakte. “Je moet niet te lang stilstaan bij zoiets; het leidt alleen maar af.”

Beste prestatie en toekomstige plannen

Zijn meest memorabele moment was het behalen van een persoonlijk record in squatten en een 7,5kg PR in deadlifts. “Dat gaf me veel voldoening,” zegt hij. Wat betreft de toekomst, Geraedts is vastbesloten om te blijven verbeteren en deel te nemen aan meer wedstrijden, met het uiteindelijke doel om mee te doen aan het NK Open

Advies aan beginners

Geraedts adviseert beginners om gewoon te beginnen. “Schrijf je in en doe mee. Overleg met je coach over de beste aanpak en wees niet bang. Iedereen is daar met hetzelfde doel: om te groeien en te presteren.

Slotwoord

Geraedts benadrukt het belang van plezier in het proces. “De cijfers zijn leuk, maar de vreugde die je uit de sport haalt, is het meest waardevol. Blijf jezelf verbeteren, en je zult de beste versie van jezelf worden.

Door dit intieme gesprek met Geraedts zijn we ons meer bewust geworden van de diepe persoonlijke en emotionele lagen die in powerlifting zitten. Het is duidelijk een sport die veel meer te bieden heeft dan wat er aan de oppervlakte zichtbaar is, en we kijken uit naar het volgen van de verdere reis van deze inspirerende atleet.

Facebook
Twitter
LinkedIn